„Kto nevidí krásy prírody, nič nevidí“

J. A. Komenský

Vážení rodičia, priatelia školy a milí žiaci.

V dňoch 30. mája až 3. júna sa po dlhšej dobe spôsobenej pandémiou uskutočnil nielen žiakmi milovaný pobyt v škole v prírode. Tentokrát sme sa spolu s našimi žiakmi, dobrodruhmi vybrali i do malebného prostredia obce Heľpa, ktorá sa nachádza v blízkosti Národných parkov Muránska planina a Nízke Tatry.

So žiakmi sme bol ubytovaní v priestoroch hotela Heľpa, ktorý nám ponúkol okrem výbornej vybavenosti v podobe krásnych izieb, aktivít pre deti v podobe bowlingu, biliardu, kalčeta a nevšednej možnosti pobytu v soľnej jaskynke, spojenej s projekciou svetelnej terapie, aj fantastickú stravu, na ktorú dokonca zas neváhali stáť v rade aj na dupľu. Počas pobytu sme podnikli prieskumnú výpravu po obci, kde sa žiaci mohli stretnúť s prvkami ľudovej architektúry, či s jednoduchými súťažami v podobe behu do schodov, či hľadania určitých farieb vo svete okolo nás. V ďalších dňoch sme navštívili krytý bazén v neďalekej obci Závadka nad Hronom, ktorý pre deti predstavoval prijemne schladenie počas horúcich, takmer letných dni. Zaujímavým spestrením pobytu bola nenáročná túra na necelé tri kilometre vzdialený salaš, kde žiaci mohli zblízka vidieť ovečky, ale aj malé jahniatka. Na deň detí bol pre žiakov pedagógmi pripravený program na tamojšom futbalovom ihrisku, kde si žiaci mohli zahrať futbal, zastrieľať si z luku, či si vyskúšať maľovanie na tvár, posilniť sa opečenými špekáčikmi a mnoho ďalších aktivít. V predposledný deň pobytu nás naše kroky zaviedli do múzea zvoncov v obci Šumiac, kde žiaci mohli obdivovať zbierku zvoncov a spiežovcov p. Gigaca, ktorý žiakom predviedol ukážky hry na zvonce, fujaru, či rôzne druhy píšťal, ale aj ochotne zodpovedal ich mnohé otázky, za čo mu v mene našich žiakov čo najsrdečnejšie ďakujeme. Azda najnevšednejším zážitkom však bola pre žiakov návšteva sysľoviska Biele vody pri obci Muráň, kde na obrovskú radosť žiakov bolo možné pozorovať stovky sysľov v ich prirodzenom prostredí. Keďže sú tieto milé zvieratká na prítomnosť ľudí v týchto miestach zvyknuté sú veľmi odvážne a nemali tak problém prísť až k nám a zobrať si potravu priamo z našich rúk, Na sysľovisku bolo možné taktiež pozorovať početné stádo ovečiek, či krásnych oslíkov.

Počas celého pobytu sa žiaci venovali maľovaniu tričiek na ktoré mohli prostredníctvom fúkacích a tradičných fixiek na textil preniesť svoje zážitky a predstavy a vyjadriť tak svoje pocity z tohto výletu.

Každý deň taktiež na žiakov vo večerných hodinách čakalo spestrenie v podobe púšťania rozprávky na veľkoplošnej obrazovke, alebo už vyššie spomínané aktivity v rámci vybavenia hotela.

Spolu s pedagógmi, ktorí sa pobytu zúčastnili veríme, že tento výlet bol pre žiakov nielen krásnym zážitkom, ale že tiež dopomohol k ich samostatnosti a túžbe po objavovaní nových zákutí našej krásnej krajiny. Dúfame tiež, že sa v budúcnosť opäť stretneme a zažijeme ďalšie dobrodružstva.

S pozdravom a prianím úspešného zavŕšenia školského roka p. uč. Táňa a kolektív pedagógov, dobrodruhov

Foto: https://photos.app.goo.gl/2tJVT24ZqBT9zNoy8

Video: https://drive.google.com/file/d/1dlCry6IZwizp_CMJ2g5TcgM7xCvmsIy9/view?usp=sharing

Škola v prírode Heľpa 2022